Skygglappar på ministernivå

Inte mindre än tre debattsvar, med Ledarnas i topp, i dagens DI visar hur ministrarna Lööf och Sabuni missbedömt läget när de i en debattartikel i onsdagens tidning hävdar att kvinnliga chefer måste anstränga sig lite mer för att komma åt toppositionerna inom näringsliv och offentlig förvaltning.

Jobba mer, köp fler hemtjänster och starta egna företag så ska allt lösa sig. Men att politiken skulle ta ansvar för att förverkliga jämställdheten i Sverige genom en enkel symbolhandling som kvotering till bolagsstyrelser avvisar ministrarna med kraft.

SvD lägger idag ytterligare en pinne på brasan genom att visa hur kvinnor konsekvent missgynnas i rekrytering till topposter. Två tredjedelar är män och en tredjedel är kvinnor av de som rekryteras till chefsposter på högre nivå. Och detta trots att flera av de rekryteringsföretag som intervjuas vittnar om en vilja hos många kunder och en egen ambition att föra fram ett jämställt urval. Så vad är det som fattas?

 

Ingen hävdar numera på allvar att inte det finns lika många kompetenta och meriterade kvinnor som män i samhället. Men när selektionen startar redan på mellanchefsnivå, där bara 27 procent av cheferna är kvinnor, kommer vi aldrig komma någon vart utan kraftfulla åtgärder.

Nyamko Sabunis tid som jämställdhetsminister har präglats av en lång rad försök att lägga hela problemet i kvinnors knä. Man har utbildat ”ambassadörer”, satsat styrelseutveckling på redan kompetenta kvinnor och nu senast hävdat att kvinnorna måste jobba mer. Vad som helst utom kvotering till bolagsstyrelser.

Och under tiden tappar Sverige en stor del kompetenta unga chefsämnen till andra yrken och andra positioner. För unga kvinnor kan lätt se att deras strävan efter en topposition inte kommer löna sig.

Låt mig säga det igen:

Nej, kvotering löser som enskild handling inte problemet! Men det är den mest kraftfulla symbolhandlingen som man kan vidta för att visa att jämställdhet inte bara handlar om rättvisa utan också om konkurrenskraft och överlevnad för Sveriges näringsliv.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *