På chefskurs med Zaremba
Den stora snackisen i veckan bland oss som jobbar med ledarskapsutveckling har varit Maciej Zarembas reportage i DN Kultur från i söndags. Jag har läst texten både en och två gånger och försökt förstå, vad är det han menar egentligen? Vad är det han vill förändra? Vilken sorts ledarskap är det han efterlyser?
Till skillnad från Johan Bertlett som jag bloggade om i förra veckan anser han att det är cheferna som ska vara kulturbärare i organisationen. Han vill att chefer ska vara tydliga och ta sin roll med mer auktoritet och han vill att chefer ska åka mer på kurs och gärna utmana sina egna föreställningar om sig själva i världen med hjälp av kultur. Så långt är jag med även om jag inte nödvändigtvis håller med.
Men det här med att svenska chefer har ”dåligt rykte i världen” är ”usla” och löser problem genom att köpa massagestolar känns mest som att Zaremba lider av ett svårartat chefsförakt. Och har ett problematiskt förhållande till auktoriteter.
Hur hade det varit om han bara gått rakt på och beskrivit det fascinerande forskningsprojekt som Julia Romanowska genomfört utan att först vältra sig i sina egna åsikter om hur hopplösa chefer i allmänhet och svenska chefer i synnerhet är.
Var åttonde anställd i Sverige är chef. Det är Ledarnas egna siffror som Zaremba använder i reportaget. Vad är det för ledarskap vi vill att dessa 500 000 chefer ska utöva?
När jag frågar de chefer som jag träffar om de i organisationen har en samsyn kring vad ledarskap ska vara i just deras organisation för att lösa just deras huvuduppgift så svarar de allra flesta nej. Hur ska vi kunna utveckla chefer om vi inte ens har en susning om åt vilket håll vi vill att de ska utvecklas?
Det här är en minst sagt oroväckande tendens och något som varje organisation måste ta ansvar för att söka klarhet i. Tycker det låter som en lysande idé att göra det med hjälp av Kafka, eller Jelinek. Men snälla Zaremba, skippa chefsföraktet.
Jag har nu läst Zarembas artikel. För det första tycker jag att Zaremba är en journalistisk stjärna. Hans artikelserie om mobbing i DN under 2010 var fullständigt magnifikt. Inom ledarskapsområdet i denna artikel överlåter Zaremba helt och hållet analysen, slutsatsen och sammanfattningen till läsaren. Det är just det som är problemet. Varför vet jag inte. Det skall bli intressant att läsa följande artiklar. Fortsätt att vara lite konfunderad för det är befogat. Det kommer inte att hjälpa hur många gånger man läser texten. Det är läsaren som denna gång själv får stå för att analysera och sammanfatta av Zarembas artikel. Han fick stora journalistpriset 2006; http://www.dn.se/kultur-noje/stora-journalistpriset-till-dns-maciej-zaremba
men det hjälper inte denna gång.