Lika löser inte uppgiften
Vi vet att unga människor vill ha balans mellan arbete och fritid, frihet under ansvar och en chef som ser dem och ger dem individuell återkoppling. Samtidigt upplever de flesta chefer idag att de kläms som en hamburgare av krav uppifrån och nedifrån och att steget är långt från att bli den där coachande chefen med helikopterperspektiv. Så hur få unga att vilja bli chefer?
Sitter i skuggan under en blommande fläder på Almegas bloggcafé på en gård i Visby. Runt omkring mig pågår Almedalsveckan för fullt. Har just varit på Byggchefernas seminarium ”Bossiga brudar och moderna män” där bland annat en av mina favoriter, Carin Götblad, talade om hur vi ska få de digitala infödingarna, 90-talisterna, att vilja söka sig till byggbranschen i allmänhet och till chefsyrket i synnerhet.
Götblad poängterar att det handlar om att visa att organisationen är i ständig utveckling. För att göra det måste vi arbeta aktivt med kulturen. Stuprörstänkande leder inte till förändring. Enda sättet att navigera i den komplexa värld som vi lever i menar Götblad, är att man breddar och tar in flera perspektiv. Det finns inte längre en idealpoliskonstapel och det finns inte längre en idealchef. Bilden av chefen måste förändras och breddas om vi ska lyckas lösa uppgiften.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!