Det är inte förrän du åker utomlands som du förstår hur svensk du är
Idag skriver Computer Sweden om mansdominansen bland chefer i IT-sektorn. Trots att IT-branschen är så kunskapsintensiv är bara 7,6 procent av vd:arna kvinnor, en nivå i klass med transportsektorn och tillverkningsindustrin. Det blir ensamt på toppen om du är kvinna konstaterar Computer Sweden.
När man håller på med ledarskapsfrågor träffar man många kvinnliga chefer som tycker att det är ensamt på toppen. Häromdagen träffade jag en kvinna som var i en så mansdominerad miljö att hon inte hade haft en enda kvinnlig kollega under sina första nio år på arbetsmarknaden. En annan kvinna som gjorde djupt intryck var Emma Erlandsson som jag träffade för en vecka sedan när jag var med i en paneldebatt som anordnades av Skafferiet. Erlandsson är en 21-årig superbegåvning som gör karriär som kock inom fine dining-världen. Hon beskrev hur det är att vara kvinna i en näst intill helt homogen och mansdominerad arbetsmiljö.
Det är slående hur medvetna kvinnorna ofta är om att de är ensamma och hur omedvetna männen ofta är om att de helt dominerar. Det är också slående att kvinnorna ofta vet att de är bra men att de ändå inte släpps in och att männen ofta tror att de kommit in bara för att de är så bra.
Avivah Wittenberg-Cox skriver i sin blogg på Harvard Business Review om hur ofta hon träffar män som arbetar i mansdominerade miljöer men som ändå tror att de arbetar i en meritokrati, utvalda, upplyfta och befordrade enbart för att de är så kompetenta. Hon skriver:
”Two consecutive interviews I did last week, one with a man and the other with a woman, seemed to sum up where both sides stand in the gender debate. Was there any business benefit, I asked them, to having gender balanced leadership in their company?
Man: ”No. It’s just a question of meritocracy.”
Woman: ”Yes. It’s a question of meritocracy.”
So there you have it: The gender divide on the interpretation of current corporate reality.”
Hon drar en så skön parallell mellan hur det är att jobba i en miljö där man själv är normen och att åka utomlands, det är inte förrän man gör det som man verkligen upplever och förstår hur väldigt mycket en produkt av sin egen kultur man är.
De flesta har inte givit detta en tanke förrän det sker. Och de flesta manliga chefer har fortfarande aldrig provat att arbeta i en miljö som är helt dominerad av kvinnor. Om de mot all förmodan ändå gör det så uppger de att det varit en otroligt omvälvande upplevelse och en inte helt behaglig sådan.
Det anses inskränkt att inte vilja åka på semester eller kunna tänka sig en karriär i ett annat land. Det borde anses lika inskränkt att inte sträva efter att arbeta i en miljö med människor av det andra könet.
Klara Adolphson
Intressant! Väldigt bra reflekterat och formulerat, tack!
Tusen tack! Vad roligt att du tycker det!
Vad vill du egentligen ha sagt med denna inlaga.
I teknikkonsultbranschen finns väldigt få kvinnor överlag.
Det är klart att jag som man lägger märke till detta och under hela mitt vuxna liv funderat över varför homo sapiens delar in sig i sk ”könsarenor”.
Svaret jag och andra naturvetare kommit fram till är att det i grunden handlar om ”evolutionär rationalitet” i det sk partnervalet.
Det skall vara enkelt för hanar och honor att värdera och gradera respektive könsgrupp och ur den grupp kunna hitta den rätta i den för evolutionen fundamentala enheten, det sk partnervalet.
I ett mer kaotiskt system blir det svårare att göra rationella val och då hämmas produktion av biologisk avkomma.
Läs Richard Dawkins ” Den själviska genen” så förstår man bättra vad livet egentligen handlar om.
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Selfish_Gene
Dvs att vi egentligen skall ses som fodral för de själviska genernas selektion och att detta självklart styr hur vi inordnar våra liv.
Hägringar kan man bekämpa men aldrig besegra.