Chefen som höll fast i sin moraliska övertygelse
Samtalet skulle ske i en kyrka. Mitt i Almedalsveckan, från Hästgatans trängsel klev vi in i kyrkorummet. Det var fullt med folk som drack kaffe och pratade. Stämningen var hög och förväntansfull. Vi hade tur som fick de två platserna längst fram och innan samtalet började sjöng en man visor om livet. Så började Anders Kompass och Marika Griehsel att samtala.
Anders Kompass var en av Almedalens superstjärnor det här året. Han var med i en rad seminarier, samtal och föreläsningar. Rakryggad och lugn stod han i olika sammanhang och berättade sin historia om hur han 2014, som han själv uttryckte det, ”bara gjorde sitt jobb”, när han gick vidare med en rapport om hur soldater under FN-flagg begått sexuella övergrepp på barn i Centralafrikanska republiken. Han var då en högt uppsatt chef på FN:s kontor för mänskliga rättigheter.
Men istället för att agera på rapporten, hemligstämplades den av FN och Anders Kompass stängdes av från sin tjänst och sattes under utredning. Samtalet handlade om att våga hålla fast vid sin inre moraliska övertygelse trots kompakt motstånd.
Under sommaren har jag läst boken ”Etik. Människa Moral Mening” av Ann Heberlein. Det är en introduktion till ämnet etik och behandlar frågor som ansvar, moral, mänskliga rättigheter och vad det är att vara människa.
Det som Anders Kompass talade om handlar om moral, alltså det praktiska agerandet (etik är själva teorin, reflektionen och ställningstagandet) men på sitt sätt också om mening. För vad är det som skapar mening i livet? För Anders Kompass är det tydligt att det handlar om att värna de mänskliga rättigheterna oavsett konsekvenser. Nu fick han till slut upprättelse, och tidigare i år valde han att säga upp sig från FN och är nu anställd på Utrikesdepartementet.
Frågor om etik och moral och behovet av en tydlig inre etisk kompass är något som allt oftare kopplas till ledarskap. Chefens agerande kan sättas på prov i det dagliga arbetet såväl som i längre processer som hållbarhetsarbete. Det kan handla om att säkerställa leverantörskedjor eller avsluta en anställning på ett etiskt sätt, det kan röra organisationens grundläggande värderingar och skapandet av en inkluderande kultur, men också diskriminering, trakasserier eller att rapportera oegentligheter i organisationen.
Det ställs med andra ord höga krav på chefen utifrån en mängd olika etiska ställningstaganden. Och om inte chefen, i det här fallet Anders Kompass, hade agerat – vem skulle då ha gjort det? Som chef har du ofta makt och med makt kommer ansvar.
”Jag lärde mig av min mamma att man måste kunna vakna på morgonen och se sig själv i spegeln. Man ska veta att man har gjort rätt även när andra säger att man gjort fel. Och även när man får betala ett högt pris för det.”
Vad sägs om att börja hösten med den strävan?
Lyssna gärna på ”Sommar i P1” med Anders Kompass och kolla in Ledarnas chefsguide om etik, antikorruption och mutor.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!