Är transparens nyckeln till etiska affärer?
Mitt boktips inför julledigheten är ”The Circle” av Dave Eggers. Läs den för de frågor den väcker om digital teknik, transparens, ledarskap och om transparensen kan bidra till en bättre värld.
Detta är scenen:
Mae är anställd på ”The Circle”, västvärldens mest eftertraktade arbetsplats. De är ledande i allt som rör sociala medier och teknik som möjliggör transparens.
Alla anställda förväntas vara aktiva i sociala medier, värdera, dela och hela tiden hålla sig à jour med flera tusen medarbetare. All interaktion mäts och deras sociala rating är central.
Allt de anställda behöver finns på företagets område; övernattningsrum av hög kvalitet, rum fyllda med produkter som andra företag ger till de anställda eftersom de är förebilder för så många andra, fester, konserter, interna klubbar, restauranger – de som jobbar behöver överhuvudtaget inte lämna området.
Transparensen ökar
Vid ett tillfälle presenteras den senaste innovationen; solcellsdrivna kameror så små att de knappt syns. Vid dragningen för alla anställda visas bilder från många av konflikthärjade länder och städer runt om i världen.
Kamerorna, menar man, är lösningen på världens alla konflikter. Genom att kamerorna är så gott som osynliga kan inget längre ske i det fördolda eftersom ingen vet var kamerorna är. Övergrepp, brott, våld, lögner – allt syns direkt.
Strax efter lanseringen tar en politiker steget att själv bli helt transparent. Hon ska filma allt hon gör, utan undantag. När hon möter lobbyister, när hon förhandlar, när hon arbetar och när hon är privat.
Och så fortsätter det – transparensen ökar i snabb takt i den värld där ”The Circle” har en central plats.
Så jag tänker…
På vilket sätt kan mer transparens bidra till mindre orättvisor, övergrepp och miljöförstöring i världen? Vad skulle det innebära om våra politiker hade kameror påslagna hela tiden – hur skulle det påverka oss om vi fick en oredigerad inblick i förhandlingarna under den pågående regeringskrisen? Hur skulle det påverka våra politiker?
Och i relation till ledarskap kan man naturligtvis ställa frågan hur total transparens skulle påverka dig som chef i ditt ledarskap och ditt sätt att göra affärer. Skulle du vara en bättre ledare om du visste att du hela tiden var iakttagen?
Etik och ledarskap
Vår egen värld är just nu i transformationen från ett informationssamhälle till ett nätverkssamhälle, och det verkar som att just nätverkande, samverkan och transparens är något som kommer prägla vår framtid då den digitala infrastruktur som finns idag möjliggör att vi delar kunskap på ett helt annat sätt än tidigare. Många gånger bidrar det till mer innovation, kreativitet och kunskap – det är såklart att vår kollektiva kunskap är oändligt mycket större än enskilda personers.
Men det ställer också nya krav på organisationer och företag vad det gäller transparens. Kunder och medarbetare förutsätter i allt större utsträckning att företag och organisationer ska vara transparenta med hur de gör affärer så att vi kan välja om vi tycker att de agerar etiskt och därmed avgöra om vi vill handla deras varor, placera våra pensionspengar hos dem eller söka jobb på företaget.
Thomas Brytting, som är docent i företagsekonomi och specialiserad på etikfrågor har skrivit om etik och ledarskap och jag tycker att hans tre frågor är relevanta för chefer att ständigt ha med sig. Om alla gjorde en sån checklista kanske vi inte behöver hamna i ”The Circles värld” för att komma till rätta med tveksamma affärer?
- Är det lagligt?
- Känns det bra?’
- Vill jag se det på TV?
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!