Grattis till chefen på kollektivavtalets dag!

Välkommen, du nya sköna värld! Med oreglerade arbetstider, korta anställningar, hoppa från det ena till det andra och en ständigt rörlig arbetssituation. Nya utmaningar där man med rätt kompetens  och utbildning kan få höga löner och en stark ställning – så länge det varar. Och tänk vilken dröm för chefen: bara att byta ut medarbetare allt efter läge.

Eller?

Idag är det Kollektivavtalets dag. Förmodligen en av de minst sexiga märkesdagarna på året om unga skulle få välja. Om de nu över huvud taget vet vad kollektivavtal innebär Och inte bara unga förresten, okunskapen om kollektivavtal är utbredd. De flesta tar ordningen på arbetsmarknaden i Sverige för helt självklar, eller, om man alls tänker på det, så utgår man från att det är lagstiftningen som styr.

Alltför få känner till att det som gjort svenska företag och verksamheter så framgångsrika under många år, som skapat trygghet och utveckling och i stort sett tryggat arbetsfreden, är ett system som bygger på att parterna på arbetsmarknaden, arbetsgivare och arbetstagare, sitter ner tillsammans och för samtal och löser problem. Hela idén med kollektivavtalen är att de är ett system av givande och tagande, ett tillstånd där maktbalans råder och där tillit mellan parterna präglar dialogen.

Det är inte enkelt, och det finns mycket att arbeta med och utveckla, men som en hotellägare uttryckte sig i en intervju i Arbetsmarknadsnytt häromdagen:

— För mig som arbetsgivare har det alltid varit viktigt att ha kollektivavtal, för det visar att jag är seriös.

För mig fångar den enkla kommentaren kärnan i avtalen. Vi som verkar inom ramarna för kollektivavtalssystemet är seriösa och tar våra åtaganden på allvar. Vi vill ha ett hållbart arbetsliv. För chefer betyder avtalen förutsägbarhet och ordning på arbetsplatsen. Att leda medarbetare som är osäkra och ständigt letar nya jobb är inget drömscenario, tvärtom. Kollektivavtalen skapar stabilitet och trygghet och tydliga spelregler så att man kan lägga fokus på verksamheten.

Men det är inte bara läge att fira idag. Kollektivavtalen utmanas, av sjunkande organisationsgrad och av globaliseringen av näringslivet, där många utländska ägare känner sig främmande inför svenska spelregler. Nya sätt att arbeta i digitaliseringens fotspår, andra sätt att organisera företagen och en övertro på att allt ordnar sig är andra hot.

Vi som ser värdet av dialog och samverkan har ett ansvar. Låt oss arbeta för en utveckling och förnyelse så att Kollektivavtalens dag kan firas många år framöver.

 

2 Kommentarer
  1. Ronny Keinvall
    Ronny Keinvall says:

    Hej.
    Jag jobbade på byggarbetsplatser under 80- talet. Både som fast anställd och som projektanställd.
    Båda alternativen är bra, som projektanställd hade man en frihet att välja själv.
    Jag minns den tiden som väldigt roligt och intressant,man träffade många människor som man aldrig skulle träffat annars. För min del så har det berikat och utvecklat mig både som person och kompetens.
    På sätt och vis har jag fortsatt att byta arbetsplats/ arbetsgivare trots fast anställning. Jag har även bytt arbetsuppgifter mellan många olika områden och tycker fortfarande att det är spännande med nya uppdrag.
    Det finns både för och nackdelar med båda alternativen, för min del har det bara varit positivt.
    Jag gillar även att utveckla mig och har mer eller mindre studerat parallellt samtidigt som jag har arbetat under större delen av mitt liv, håller forfarande på att läsa och är snart 59 år.
    Det ena utesluter inte det andra!

    Svara
    • Annika Elias
      Annika Elias says:

      Helt rätt, det bästa är om man själv kan välja. Och jag skulle vilja se en vidareutveckling av kollektivavtalen som gör att fler skulle göra den resa som du har gjort, med ännu bättre omställningsstöd och gärna åtagsnden om kompetensutveckling.

      Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *