Framtidens (kvinnliga) ledare finns nog inte i Sollefteå!
I åtta års tid har Ledarna visat hur Framtidens ledare ser ut. Vi har gjort det genom att varje år lista sjuttiofem unga kvinnor som står för ett gott ledarskap och som nått långt i sin karriär. Vi hade också kunnat göra en likadan lista med sjuttiofem unga män, eller gjort en blandad lista, men poängen med Framtidens Kvinnliga Ledare (FKL) är att visa att bilden av den svenska chefen fortfarande är stereotyp och fördomsfull. Gott ledarskap sitter inte i kön eller i ålder!
Nu är det dags att nominera till 2015 års FKL-lista! Vi vet av erfarenhet att det brukar strömma in de mest fantastiska förslag från företag, organisationer och offentlig verksamhet. Fast just den sistnämnda kategorien brukar det i sanningens namn vara lite klent med. Inom Sveriges kommuner och landsting brottas man med en föråldrad syn på chefer och kanske i viss mån på ledarskap.
Ibland tar detta sig nästan löjeväckande uttryck, som i den nya organisation Sollefteå kommun presenterade nyligen. Endast en kvinna i ledningsgruppen och två av de nyrekryterade cheferna är gott och väl över sextio. Kommunens egen policy om mångfald och jämställdhet valde man i detta läget att helt bortse från. Detta i en verksamhet där den absoluta majoriteten medarbetare är kvinnor (=rekryteringsunderlag), och en av de riktigt stora utmaningarna är att attrahera unga kompetenta människor till offentlig sektor.
Så tyvärr kommer vi nog inte få några nomineringar till Framtidens Kvinnliga Ledare från Sollefteå kommun. Men alla ni andra, som förstått att förmågan att leda och utveckla kan finnas hos alla, oavsett kön, ålder och ursprung, skynda er att nominera! Kanske just er kandidat blir den som blir Framtidens kvinnliga ledare 2015!
Då kanske du blir chockad över att veta att av de nyrekryterade cheferna så INGEN över 60 år. Och att kommunen bara har rekryterat två nya chefer och inte 10 som det hävdas i artikeln.
Man ska inte tro allt man läser i tidningarna och man borde väl kanske inte ordförande för ett fackförbund sitta och blogga i affekt utifrån vad man läst i en tidning.
För gud vad mycket man skulle då kunna tro om alla chefer och VDar runt om i detta land.
Är du intresserad av hur det verkligen ligger till så är du välkommen att kontakta oss så berättar vi. Du är också välkommen att komma hit på besök och träffa vår grupp av chefer i kommunen som består till 50 % män.
Hej Majed,
Det gläder mig att tidningen har fel och att det står bättre till i Sollefteå än vad som framgår av artikeln! Hoppas att ni också har en spännande nominering till Framtidens Kvinnliga Ledare.
Nyheten är ju gammal men förtjänar trots det ett klarläggande. Det beror på hur man definierar ”rekryterar”. Cheferna blev helt enkelt ”bara utsedda”. Två av de utsedda cheferna är över 60 år! Majeds kommentar kommer sig antagligen av att han inte räknade de som hade motsvarande tjänster i den gamla organisationen som ”rekryterade”. Med det sättet att tänka är ju ingen rekryterad eftersom, när cheferna i den nya organisationen blev rekryterade, det inte skedde någon utlysning av tjänsterna, varken internt eller externt. Detta förfarande, samt att det inte fanns några befattningsbeskrivningar för tjänsterna, gjorde många av de fackliga representanterna kritiska. Underligt nog är bara en av de nya cheferna kvinna, trots att de flesta anställda i kommunen är kvinnor… Stämmer det som Majed skriver om 50 % män som chefer, så borde det ju ha funnits en mängd kvinnor att välja mellan när det gäller chefsuppdragen. Läser man artikeln i TÅ, så står det att kommunchefen menar att: ”För att kunna vaska fram kvinnliga chefer då hoppas han kunna få i gång ett ledarskapsprogram.” Visst är det underligt att just kvinnor behöver ett ledarskapsprogram, för att bli chefer?