Ett ledarskap i tiden?

Förtroendet för kungahuset rasar, enligt en undersökning från SOM-institutet vid Göteborgs universitet som presenterades i SVTs nyhetssändningar på tisdagen.
Monarkin åtnjuter inte längre den starka ställning som man har haft. Det är bra.

Förstå mig rätt, jag har inga synpunkter på medlemmarna av svenska kungahuset. Jag känner dem inte och har aldrig träffat någon av dem.
Men det ledarskap som monarkin står för är mig djupt främmande.

Ett nationellt ledarskap som bygger på att vi förväntas känna vördnad och respekt bara för att någon råkar vara född i en viss familj. Eller snart för att man gift in sig i en viss familj. Det är orimligt.

Man brukar säga att chefsskap är något man får, medan ledarskap är något man måste förtjäna. Genom att skapa goda och nära relationer med sina medarbetare, att bygga ett förtroende och dela vardagen på jobbet blir chefen så småningom en ledare.
En halv miljon chefer i Sverige arbetar hårt för att förtjäna den titeln.

Den tveksamhet som nu allt fler uttrycker inför kungahuset som institution, visar att det krävs mer för att leda ett land än bara rätt efternamn.

Annika Elias
Ordförande i Ledarna

2 Kommentarer
  1. Anonymous
    Anonymous says:

    Hej Annika,

    SOM:s undersökning är från 2009, och visar jämfört med den tidigare undersökningen från 2003 ett stöd för monarkin på 56%, istället för 68% sex år tidigare. En minskning av den storleken är statistiskt signifikant, men det är ändå intellektuelt ohederligt att kalla en tendens baserad på två samplingar med sex års mellanrum för ett "ras".

    Det som är markant i SOM:s senaste undersökning är att den andel som inte har någon åsikt ökat lika mycket som de med republikanska sympatier. Det tyder på ett rekryteringsproblem i det republikanska lägret och på ett grundfel i debatten; man ägnar för mycket tid åt att påstå svagheter i monarking, och för litet tid till att konkret beskriva ett tydligt alternativs fördelar.

    Du skriver om "nationellt" ledarskap…är du inte medveten om att diskussionerna inom den Repbulikanska Föreningen går i riktning mot att helt avskaffa Statschefsämbetet? Dvs varken President eller Kung.
    Vad slag nationellt ledarskap tycker du att det är?

    Svara
  2. Annika Elias
    Annika Elias says:

    Hej Anonym,
    mitt syfte var inte att föra en diskussion om vilken typ av statsskick Sverige ska ha, även om jag förstår att min blogg kan tolkas som ett inlägg i den debatten.
    Nej, det jag ville sätta fokus på är att ledarskap, även på mycket hög hög nivå, måste förtjänas och inte kan ärvas.
    Alla länder, företag och organisationer behöver bra ledare som i dialog med medarbetare och medborgare kan föra verksamheten framåt.
    Min uppfattning är att monarkin, med sitt avstånd till medborgarna, i detta fallet står för ett otidsenligt ledarskap.
    med vänlig hälsning
    Annika

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *