Inte alltid bäst i klassen.
Motståndarna till kvotering till bolagsstyrelser har fått ett nytt argument. Om vi säger ja till det väntade lagförslaget ger det EU ökad makt. Plötsligt, i ett land som brukar vara bäst i klassen när det gäller att följa direktiv och regler, är inflytandet från EU ett problem.
Märk hur skickligt man flyttar frågan från att handla om att undanröja hinder för att män och kvinnor på ett likvärdigt sätt ska delta i ledning och styrning av Europas näringsliv – till att bli en fråga om nationell suveränitet på tidningarnas ledarsidor idag. Samma tema gick igen i dagens debatt i P1 morgon där Gunnar Hökmark försökte reducera frågan om makten över ledning och styrning till något som kommer lösas med RUT och valfrihet i barnomsorgen.
Så länge jämställdheten rör sig på det privata planet, i den lilla världen mellan dagis och dammsugaren, finns det en uppslutning bakom gemensamma värderingar, men när den kommer nära makten så krackelerar den polerade ytan.
I lördagens SvD lyfte Ledarna det pinsamma i att Sveriges regering, i det som en gång var världens mest jämställda land, säger sig aktivt komma att försöka stoppa lagen. Som en symbolfråga är den viktig för att få unga begåvade kvinnor att satsa fullt ut på att använda sin potential som chefer i yrkeslivet. Men värdet av reformen är större än så.
Vi står inför en enorm utmaning att få Europas ekonomi på fötter igen. I det arbetet har vi inte råd att låta gamla fördomar styra rekrytering av de som ska leda våra företag och offentliga förvaltningar. Vi måste börja fokusera stenhårt på kompetens, vare sig det handlar om chefer eller om styrelser.
För egentligen handlar kvotering om just det: börja leta efter den bästa kompetensen istället för efter den största likheten.
Kvotering handlar väl snarare om att leta efter den största olikheten än den största kompetensen?
Hej Erik,
Jag skulle snarare säga att det handlar om att leta efter den bästa kompetensen bakom alla yttre olikheter. Förmågan att leda sitter på insidan, i hjärta och hjärna och syns inte på utsidan.
Med vänlig hälsning
Annika
Jo, men det finns oändligt många variationer i yttre olikheter. Att bestämma sig för att kvotera efter kön är, enligt mig, att ge upp arbetet att förändra attityder. Kvotering riskerar snarare att provocera fram en reaktion av att en person inte tagit sig till sin position genom sina kvalifikationer utan genom att besitta just vissa yttre kvaliteter, och det tycker jag är betydligt allvarligare än att det är svårt att ta sig dit i nuläget. Att förändra attityder tar tid och kräver ledarskap. Lagstiftning är inte ledarskap, det är chefsskap. Det är en genväg till samma resultat men med en betydligt svagare grund. Du bygger inte en hållbar pyramid uppifrån och ner. Man måste först lägga fundamentet i form av attityd, därefter kan man genomföra en förändring.
Kloka ord från dig Annika!
Jag delar Eriks uppfattning att en hållbar pyramid (förändring) byggs med en stabil bas att vila på.
Men, Erik, jag och många jag pratar med anser att det Annika beskriver ”…att leta efter den bästa kompetensen bakom alla yttre olikheter. Förmågan att leda sitter på insidan, i hjärta och hjärna och syns inte på utsidan.” faktiskt ÄR just den basen som krävs för en hållbar pyramid.
Great article! That is the type of info that should
be shared around the net. Shame on Google for now not positioning
this submit higher! Come on over and discuss with my site
. Thanks =)
Look into my web site obama health care plan details