När jag hör ordet kultur tänker jag på ledarskap
För snart 20 år sedan gick jag ett omfattande ledarskapsprogram med många intressanta föreläsare. En av dem har särskilt stannat kvar. Det var en mycket hög chef inom offentlig förvaltning som pratade om kulturens betydelse för att man som chef ska kunna utveckla ett gott ledarskap.
-Om ni har två timmar över, gå på en konstutställning , läs en bok eller lyssna på musik. Det kommer göra er till bättre chefer, var hennes budskap till oss.
Att jag omedelbart tog det till mig beror säkert på att hennes budskap bekräftade min egen, dittills outtalade, erfarenhet.
Prevent skriver i senaste nyhetsbrevet om samma sak. Det är en chef i handeln som gått en kurs i ledarskap med koppling till konst som berättar om att det gjort henne till en bättre chef, vilket också styrks av mer objektiva mätningar av kursresultatet.
Själv behöver jag inga mätresultat för att bli övertygad.
Kultur gör dig öppnare och mer tillgänglig. Genom kulturen får du utmana och pröva dina invanda föreställningar om andra människor och andra kulturer. Kultur berikar ditt språk och din förmåga att uttrycka dig.
Och framförallt, kulturupplevelser stärker dig som människa och gör dig mer hållbar som chef.
Ställde denna fråga på Byggchefernas facebooksida 3:e januari, dock helt utan respons:
”funderar på att om Stanford undersöker kopplingen mellan studier i humaniora och ekonomi, kanske det även vore något för oss att ta hänsyn till hur våra kunskaper i humaniora påverkar oss som ledare…?”
Det man frågar sig nu är hur man kan påverka medvetenheten om detta…
http://www.svd.se/kultur/understrecket/bara-humaniora-kan-fa-ekonomin-pa-ratt-vag-igen_6722555.svd
Hej Benny,
personligen tror jag att ekonomismen och tekniken fått regera ostört alldeles för länge.
En humanistiskt skolad – eller bara intresserad – chef har mycket bättre förutsättningar att leda sina medarbetare!
Annika