Slut på chefer i Machofabriken

I dagens SvD beskrivs en ny metod för att arbeta med jämställdhetsfrågor i skolan. Metoden kallas machofabriken och handlar om  hur sociala normer för manlighet kan ifrågasättas och förändras.

Tidningen har varit på besök i en nia i en skola i Gnesta och på en bild syns en papplåda vars utsida är täckt av klisterlappar med olika saker som förknippas med manlighet. Bland ganska vanliga begrepp som ”stor”, ”mod” och ”ishockey”  ser jag ett ord som ger mig rysningar. Det står ”chef” med stora bokstäver på macholådan.

I diskussioner om jämställdhet och mångfald bland chefer kliver det alltid fram några optimister och säger att det där problemet kommer att växa bort. Unga män och kvinnor kommer att se annorlunda på saken och i takt med att tjejer utbildar sig alltmer kommer de också satsa på chefskarriärer. Och kvotering till bolagsstyrelser behövs inte heller, det är bara att se tiden an.

Barn gör som vuxna gör, inte som vuxna säger. Det är en välkänd tes i barnuppfostran som stämmer bra med verkligheten. Unga människor i nionde klass ser sig omkring i samhället och konstaterar att en chef, det är oftast en man. Och hög chef, det är nästan alltid en gubbe. Därför kommer inte problemet försvinna av sig självt.

Kvinnor har skaffat sig utbildning på samma nivå som männen i trettio år och numera gått om männen i examina och betygsnivå. Lagstiftning kring föräldraskap ger i teorin båda föräldrar samma möjlighet att vara hemma med barn och därmed få samma  avbräck i karriären. Men genusfördelningen bland Sveriges chefer står stampar på samma plats.

Orsaken är precis det som artikeln om Machofabriken sätter fingret på: Våra sociala normer och föreställningar kring kön och kring chefer.

Vi kan inte vänta på att niondeklassarna i Gnesta blir vuxna maktfaktorer, vi måste ändra normerna här och nu. Begreppet chef hör inte hemma i macholådan utan i människolådan!

4 Kommentarer
  1. Johan
    Johan says:

    Det stora problemet är inte att det är få kvinnor i ledningen för företag och i styrelser. Det riktigt stora problemet är att så oerhört få kvinnor startar framgångsrika företag. Istället förväntar sig kvinnor att de ska kunna glida in på höga positioner i existerande företag bara på grund av sitt kön. Fler kvinnor måste ta riskerna och det hårda arbete som det innebär att starta och utveckla ett lönsamt företag. När kvinnor börjar sätta sina företag på börsen och visar att dessa företag är minst lika lönsamma som de företag som män startar så kommer också allt fler kvinnor få goda förebilder för framtiden.

    Go girl! Spotta ut silverskeden ur munnen! Starta ett börsföretag! Anställ personal! Visa lönsamhet!

    Svara
  2. Annika Elias
    Annika Elias says:

    Hej Johan!
    jag delar din uppfattning att kvinnor behöver äga mer och leda fler företag. Det är också en sida av problemet.

    Men fler kvinnor i ledningen och styrelserna i redan existerande företag handlar inte om räkmackor. Det handlar om att företagen ska välja bland all tillgänglig kompetens för att få de bästa och mest lämpade talangerna. Kompetensen borde alltid komma först – det gör den inte idag!

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *